Verkkoarkiston aineisto on saatavilla vain vapaakappaletyöasemilla. Katso infosta lisää tietoa verkkoarkiston käytöstä.

SuomeksiPå svenskaIn English

Keräykset asiasanalla tutkimus

Kuva: ZeroOne, Wikimedia Commons

Pelit 2015

Vuosi
2015
Asiasanat
Kuvaus
Internetin sivustoja, jotka liittyvät tietokone-, netti-, video- ja konsolipelaamiseen tai perinteisiin lautapeleihin. Kerätyillä sivustoilla on pelejä, keskusteluja ja tutkimusta peleistä ja pelaamisesta, pelien kehittämisestä ja peliohjelmoinnista. Myös näihin aiheisiin liittyvä blogeja ja Youtube-videoita.
URN
-
Kuva: Sirkuspeli; lautapeli. Kansallismuseo, Oikeudet: CC BY 4.0

Pelit 2020

Vuosi
2020
Asiasanat
Kuvaus
Verkkosivustoja, jotka liittyvät tietokone-, netti-, video- ja konsolipelaamiseen tai perinteisiin lautapeleihin. Kerätyillä sivustoilla on pelejä, keskusteluja ja tutkimusta peleistä ja pelaamisesta, pelien kehittämisestä ja peliohjelmoinnista. Myös näihin aiheisiin liittyvä twiittejä, blogeja ja Youtube-videoita.
URN
-
Kuva: Tähystelijät. Lähde: Museovirasto, TTTV, Oikeudet: CC BY 4.0

Tutkitun tiedon teemavuosi 2021

Vuosi
2021
Asiasanat
Kuvaus
Tutkitun tiedon teemavuosi (TTTV) oli opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Akatemian ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan yhteinen hanke, jonka taustalla oli Kansallinen tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden tiekartta. Keräyksessä verkkosivuja, twiittejä ja videoita aiheesta.
URN
-
Kuva: Sanapilvi, jossa on sanoja karjalan eri murteilla sekä suomeksi ja englanniksi., Oikeudet: Kansalliskirjasto CC BY 4.0

Karjalan kieli ja kulttuuri 2024 = Karjalan kieli da kul'tuura 2024

Vuosi
2024
Asiasanat
Kuvaus
Keräykseen on tallennettu verkkoaineistoja karjalan kielestä ja kulttuurista, karjalan kielen elvytyksestä ja asemasta sekä karjalankielisistä yhteisöistä. Idea keräykseen on saatu tutkijoilta. Keräykseen on sisällytetty verkkosivustoja, runsaasti videoita YouTube- ja TikTok-alustoilta sekä muita sosiaalisen median sisältöjä.
URN
-
Kuva: Metsä-äestysalue. Pesonen, Petro, kuvaaja 2008 Museovirasto, Oikeudet: CC BY 4.0

Suomalainen metsäkeskustelu 2024

Vuosi
2024
Asiasanat
Kuvaus
Metsäkeskustelu kiihtyi syksyllä 2024 Stora Enson metsäkoneiden ajettua suojeltujen raakkujen yli Suomussalmen Hukkajoella. Keräys käsittelee keskustelua siitä miten ja kuinka metsien hiilivarantoja ja luonnon monimuotoisuutta olisi suojeltava. Mukana on luonnonsuojelun sekä yritystalouden näkökulma. Keräyksessä verkkoartikkeita medioilta, valtionhallinnolta, metsäyhtiöiltä, tutkijatahoilta sekä luonnonsuojelujärjestöiltä. Lisäksi mukana on aiheeseen liittyviä videoita ja keskustelupalstojen sisältöjä.
URN
-
Kuva: Teinityttöjä tutkimassa älypuhelimiaan

Nuorten vapaa-aikatutkimus 2024 – videot

Vuosi
2025
Asiasanat
Kuvaus
Kansalliskirjasto osallistui Nuorisotutkimusseuran toteuttamaan Nuorten vapaa-aikatutkimukseen vuonna 2024. Kyselyssä oli mukana kaksi Kansalliskirjaston kysymystä, ja saatujen vastausten perusteella valittiin videoita tallennettavaksi useilta YouTube- ja TikTok-tileiltä, joita nuoret seurasivat vuonna 2024. Kansalliskirjasto osallistui Nuorten vapaa-aikatutkimuksen verkkokyselyyn kahdella kysymyksellä, joilla haluttiin selvittää, mitä tilejä vastaajat seurasivat YouTubessa ja TikTokissa vuonna 2024. Vastaajat olivat 10–29-vuotiaita Suomessa vakituisesti asuvia henkilöitä ja heitä oli yhteensä 1419. Seurattuja tilejä koskeviin kysymyksiin vastasi YouTuben osalta 918 henkilöä ja TikTokin osalta 302 henkilöä. YouTube-tileistä tallennettavaksi päätyi 68 eniten mainintoja saanutta tiliä, TikTok-tileistä 67. Niin YouTubesta kuin TikTokistakin otettiin lähtökohdaksi tallentaa kustakin tilistä kymmenen katsotuinta videota, jotka oli julkaistu kalenterivuoden 2024 aikana. Lopputuloksena YouTubesta tallennettiin yhteensä 665 videota ja TikTokista 667 videota. Tallennettuun aineistoon sisältyy sekä kotimaisten että ulkomaisten tilien videoita.
URN
-