The archived web material is available for use only in legal deposit terminals within legal deposit libraries. Check info for more information.

SuomeksiPå svenskaIn English

The material is only available when using a legal deposit terminal.

Ursan esitelmä: Merja Tornikoski - Kvasaarit ja muut aktiiviset galaksiytimet

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Kvasaarit eli aktiiviset galaksiytimet löydettiin yli puoli vuosisataa sitten, mutta koska ne ovat kaukana ja verraten pienikokoisia, niiden tutkiminen on vaikeaa. Varsinaisesta keskuskappaleesta eli supermassiivisesta mustasta aukosta ja sen ympäristöstä ei voi tehdä suoria havaintoja, ja muutenkin kvasaaritutkimus on eräänlaista palapelin kokoamista: kerätään vihjeitä kaikilta aallonpituusalueilta käyttäen niin maanpäällisiä teleskooppeja kuin satelliitteja, ja mallinnetaan kvasaaria niiden perusteella. Mitä kvasaareista ja muista aktiivisista galaksinytimistä tällä hetkellä tiedetään? Mitkä ovat kaikkein polttavimmat kysymykset? Onko aktiivinen vaihe luonnollinen osa galaksien kehitystä, ja voisiko Linnunratakin olla aktiivinen galaksi? Puhujana Aalto-yliopiston tutkija Merja Tornikoski. Tähtitieteellinen yhdistys Ursan esitelmä Tieteiden talolla 14.11.2017.

#kvasaari #musta_aukko #supermassiivinen #aktiivinen_galaksi #radiogalaksi #blasaari #kvasistellaarinen #yleisöesitelmä #esitelmä #Merja_Tornikoski #Aalto-yliopisto #Ursa #Tieteiden_talo #galaksi

In harvest Tutkitun tiedon teemavuosi 2021

Original source: https://www.youtube.com/watch?v=rsELWVR-PAE


The metadata on this page is from the original source (YouTube).