Suomeksi - På svenska - In English

Verkkoarkiston aineisto on katseltavissa vain vapaakappaleasemilla. Katso infosta lisää tietoa verkkoarkiston käytöstä.

Info - Hakuohjeet - Yhteystiedot - Palaute

Info

Verkkoarkisto on osa kansalliskokoelmaa

Kansalliskirjasto tallettaa kotimaista julkaisutuotantoa kulttuuriaineistolain (Laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä 1433/2007) mukaisesti yhteistyössä julkaisualan toimijoiden kanssa. Verkkoaineistoja on tallennettu vuodesta 2006, jolloin se mahdollistettiin tekijänoikeuslaissa (404/1961 16 b §). Tekijänoikeuslaki myös ohjeistaa arkistoitujen verkkoaineistojen käytön.

Verkkoarkiston sisältö

Kansalliskirjasto tallentaa suomalaista verkkoaineistoa opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymän suunnitelman mukaisesti (KultAinL 1433/2007). Verkkoarkistoon on tallennettu edustavasti ja monipuolisesti verkon sisältöä vuodesta 2006, se ei siis ole täydellinen tallenne menneestä internetistä. Verkkoarkisto karttuu Suomi-keräyksin, teema- ja uutiskeräyksin. Vuoden 2016 loppuun mennessä verkkoarkiston koko on teratavuina noin 119 ja tiedostoina 1 987 500 500.

Teema- ja Suomi-keräykset kuvaillaan kansallisbibliografiaan kokoelmatasolla.

Suomi-keräyksessä tallennetaan vuosittain verkkosisältöä .fi- ja .ax-domaineilta sekä vuodesta 2015 alkaen muita domaineja kielentunnistustyökalun avulla.

Uutissisältöjä on tallennettu säännöllisemmin vuodesta 2009 alkaen, vuodesta 2011 jatkuvasti päivittyvät sanomalehtien verkkosivustot on tallennettu pääsääntöisesti päivittäin. Vuodesta 2015 uutissisältöjä on tallennettu myös maksumuurin takaa, näiden sisältöjen tallentaminen laajenee koko ajan. Verkkoarkistoon on kerätty yli 400 eri lehden verkkosivuja.

Teemakeräyksissä keskitytään erilaisiin aiheisiin ja tapahtumiin liittyviin sisältöihin, jotka usein jäävä Suomi-keräyksen ulkopuolelle. Teemakeräyksissä tallennettavaa aineistoa pyritään kartoittamaan yhteistyössä tutkijoiden, asiantuntijoiden ja laajemminkin yleisön kanssa, jotta tallennettaisiin mahdollisimman monipuolinen aineisto ko. aiheeseen liittyen.

Verkkoarkiston käyttö

Verkkoarkiston asiakaskäyttö on ohjeistettu tekijänoikeuslaissa (404/1961 16 b §). Arkistoidut verkkoaineistot on käytettävissä vapaakappalekirjaston tiloissa olevilla vapaakappaletyöasemilla. Vapaakappalekirjastoja on kuusi:

Näiden lisäksi verkkoarkisto on käytettävissä Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa ja Eduskunnan kirjastossa.

Verkkoarkistoa ja e-vapaakappaleita voi käyttää vapaakappaletyöasemilla. Aineistosta voi ottaa tulosteita, sitä voi nauhoittaa kaiuttimien kautta ja näyttöruudusta voi ottaa kuvia. Digitaalisten kopioiden tekeminen ei ole mahdollista, eikä työasemilla ole verkkoyhteyttä. Verkkoarkiston hakemisto on vapaasti käytettävissä internetissä.

Verkkoarkiston rekisteriseloste

Täällä on verkkoarkiston rekisteriseloste.